ETA SP i SPS

Buforowanie, gdy zapotrzebowanie jest nieregularne: Ogień generuje określoną minimalną ilość energii. Procesu spalania nie można dławić w nieskończoność.

Zapytaj o produkt

Komponenty

W zależności od żądanej temperatury do przygotowania ciepłej wody wykorzystywana jest woda grzewcza

zawsze wzięte z właściwego miejsca.

Dopływ z kotła ma temperaturę 70 do 80 °C.
Grzejniki zasilane są wodą o temperaturze od 45 do 65 °C.

 

Woda o temperaturze od 45 do 100 °C jest zasilana przez układ słoneczny,
gdy słońce mocno świeci

Powrót ze zbiornika ciepłej wody wynosi od 35 do 50 °C.
Powrót z grzejników wynosi od 35 do 45°C.

 

Woda z układu słonecznego ma temperaturę od 30 do 45 °C
, gdy słońce świeci tylko trochę.

Do ogrzewania podłogowego doprowadzana jest woda o temperaturze od 30 do 35 °C.
Powrót do kotła wynosi od 25 do 35°C.
Powrót z modułu świeżej wody wynosi od 25 do 35°C.
Powrót do instalacji solarnej wynosi od 22 do 70 °C.
Powrót z ogrzewania podłogowego wynosi od 22 do 27 °C.
Czytaj więcej

Obszar zastosowania

Jeśli potrzebne są bardzo małe ilości energii, to wymaganie można spełnić tylko dzięki magazynowaniu buforowemu. Przykładowo, jeśli zapotrzebowanie na ciepło jest mniejsze niż energia generowana przez kocioł, bufor magazynuje nadmiar ciepła, a następnie stopniowo go oddaje.

Kocioł uruchamia się rzadziej, energia nie jest marnowana. Odwrotnie, jeśli bardzo nagle potrzebne są duże ilości energii, na przykład, gdy jednocześnie potrzebna jest duża ilość ciepłej wody, kocioł nie może reagować tak szybko. Ale pamięć buforowa tak.

ETA opracowała unikalną koncepcję ładowania warstwy buforowej, której sercem jest zarządzanie ładowaniem buforowym. Wie dokładnie, kiedy iw jakim stopniu zasobnik jest idealnie naładowany i kiedy ciepło jest ponownie oddawane do odbiorców. Całe zarządzanie buforami można regulować i kontrolować za pomocą ekranu dotykowego na kotle lub platformy internetowej meinETA.

Upał rośnie, zimno opada:

Jest to prawo fizyczne, które dotyczy również wody w buforze. Gdyby woda była zawsze podawana do bufora w tym samym miejscu, niezależnie od temperatury, w buforze byłoby dużo mieszania. To z kolei prowadziłoby do strat energii. Zamiast tego woda np. z powrotu ogrzewania lub z instalacji solarnej trafia do bufora dokładnie tam, gdzie pasuje – im zimniejsza woda niżej, tym cieplejsza wyżej.

Im lepiej działa rozwarstwienie temperaturowe, tym lepiej i bardziej energetycznie sensowny pracuje bufor. Dlatego tak ważne jest powolne przesuwanie wody. Napływająca woda dociera do właściwego ułożenia bufora za pomocą specjalnych płytek warstwowych ETA.

Zapytanie o produkt